KEK ALUNAN KASIH - resepi Kak Mastura Yasak
1 ½ cwn Planta/i bijik butter (250gm)
2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
2 cwn gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je)
3sudu kecil baking powder
½ cwn susu cair
**1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
*Sebuk koko (secukupnya)
*Pewarna Pink dan Kuning (resipi yg asal warna hijau n kuning ,sy buat pink n kuning)
*sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.
Cara2:
- Pukul planta dan gula smpai kembang...
- Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang
- Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..
- Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna kuning…(**saya masukan esen vanilla utk warna pink dan perasa oren utk warna kuning)
- Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..kalau nk nmpk alunn tu cantik ayak byk2 ckit..
- Then masukan lapisan kedua..warna kuning..ratakan perlahan2..(jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..
- Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…
- Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…
- Mungkin boleh masukan adunan ke dalam piping bag/ising decorator..supaya dpt buat lapisan kek yg nipis2…
No comments:
Post a Comment