Bahan-bahan ( 50 biji utk small size acuan tart) – k/lili
• Bahan untuk Pastry:-
• 125 gm mentega / margerin
• 45 gm gula aising-nak ganti ngan susu tpg pon bole
• 1 biji telur (gred B) saiz sederhana besar
• 240 gm tepung gandum (ikut lembut adunan..kalo kurang tambah..kalo keras kurangkan)
* secubit garam..biar ada rasa masin2 skit..asek manis jek..muak plak
• Bahan untuk Cheese Filling(inti):-
• 250 gm cream cheese
• 50 gm gula aising
• 20 gm mentega (lembutkan)
• 1/2 sudu besar perahan lemon
• 1 biji telur (gred B)
• Blueberry pie filling
*cheese n mentega biar suhu bilik ekss..
Cara-cara
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 C.
2. Untuk membuat pastry: -pukul mentega/marjerin dan gula aising sampai creamy. masukkan telur, pukul lagi. Selepas itu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart. Tekan kedalam kemas-kemas. Trim tepinya cantik2..guna jari pon boleh...pastu cucuk ngan garpu doh tu.
Bakar pada suhu 180 C untuk 15-20 minit. Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart.
3. Untuk membuat cheese filling: -pukul cream cheese, mentega dan gula aising till fluffy. Akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon, pukul sampai gebu n lembut.
4. susun doh yg dah bakar n keluarkan dr acuan dlm loyang balik
5. pippingkan sedikit blueberi filling dlm doh tart td .
6. pastu pipekan cheese filling tadi plak. Hiaskan diatas dengan blueberry filling _ lili lorek ngan lidi jek.
7.bakar pada suhu 180 C selama 10 minit atau filling tadi nampak mengelembung n macam kering sedikit.
note : bila dah bubuh filling jgn bakar terlalu lama..bila nmpk mengelembung n kering sedikit trus keluarkan dr oven..kalo terlebih bkr cheese akan turun bila sejuk..
Assalam... Dari Dapur WatiNet telah digarapkan hasil usaha mencuba sesuatu resepi yg dirasakan enak & mudah...Pada mulanya, sekadar hobi saje..akhirnye beberapa resepi yg dicuba & dipelajari telah memikat hati rakan2 utk menempahnya...harga yg diletakkan tidak la membebankan kedua2 belah pihak...memandangkan harga brgan kian mahal..harap tiada demand kpd harga kek @ kuih muih yg ingin ditempah...Segala cadangan & sebarang komen dpd pembeli amat dialu-alukan...
Popular Posts
-
Puding ler paling senang dibuat..tapi kena la tau sukatan dulu....tapi bila x jadi keciwa.... Puding Pelangi...dr Alma...tqum.. RES...
-
Bahan2 & cara2 : Ikan parang sebelah..ptg 3 @ 4 bhagian..amik bhgian kepala sedap sikit..tp hati2 lg byk tulangnye.. *pastikan ikan ...
-
~~APAM DOT DOT~~Hanie 3 biji telur 275 gm tpg gandum 220 gm gula halus 150 gm susu segar 3 sudu teh b. powder 1 sk ovellete inti je...
-
KEK KARAMEL – KAK MUNIRA BAHAROM saiz 7x7 bahan2: (A) 2 sudu besar gula (utk bt gula hangus) *tabur gula dlm loyang n msk ats api perla...
-
TEPUNG PELITA – ASYKIEYA ASHES BAHAN2NYE: (BAHAN A) 1 CWN TEPUNG BERAS 1 CWN GULA 5 CWN AIR 4 HELAI DAUN PANDAN SEDIKIT KAPOR DAN GAR...
-
Ni la die donut yg dah goreng...nmpk kegebuannye..nk simpan dlm peti..esok goreng sekejap..buh gula & leh makan ler.. Ha...ni dh bole ...
-
Bahan-bahan ( 50 biji utk small size acuan tart) – k/lili • Bahan untuk Pastry:- • 125 gm mentega / margerin • 45 gm gula aising-nak ...
-
~ROTI NAIK~ANIZAH SHAMSUDIN BHN2: 11GM SERBUK ROTI MAURIPAN 1 BIJI TELUR 1 TIN SUSU CAIR 2 CWN GULA PASIR 1/2 KILO TEPUNG GANDUM ...
-
Ini lah kek coklat moist yg baru kuar dr kukusan...tunggu sejuk baru nk deco.. Blum sejuk lagi..tu yg aising cair...nk cepat anto pada em...
-
KEK ALUNAN KASIH - resepi Kak Mastura Yasak 5 Biji Telur 1 ½ cwn Planta/i bijik butter (250gm) 2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn ...
No comments:
Post a Comment