Popular Posts

Wednesday, December 22, 2010

Asam Rebus Ikan Parang .. Resepi BONDA..



Bahan2 & cara2 :

Ikan parang sebelah..ptg 3 @ 4 bhagian..amik bhgian kepala sedap sikit..tp hati2 lg byk tulangnye..
*pastikan ikan btul2 segar..


Lada kering + bwg putih + kunyit + halia..kisar - trus masuk priuk...buh air asam jawa..masak didih..
dh didih masukkn ikan..gula, garam, & bhn prasa..ikut suka..biar api perlahan..smpi masak...

Kalau saya..kuah biar byk..masak lama sikit..smpi agak2 pekat..
*klu x paham leh tanye....
Dah siap ni...b'minyak kan walau x letak minyak..?? sedap lagi kalau dipanaskan beberapa kali..

Sedia utk di makan...sampai m'hirup kuah...perrrggghhh...
Resepi turun temurun orang BUGIS ni..

No comments:

Post a Comment