Popular Posts

Wednesday, December 22, 2010

Asam Rebus Ikan Parang .. Resepi BONDA..



Bahan2 & cara2 :

Ikan parang sebelah..ptg 3 @ 4 bhagian..amik bhgian kepala sedap sikit..tp hati2 lg byk tulangnye..
*pastikan ikan btul2 segar..


Lada kering + bwg putih + kunyit + halia..kisar - trus masuk priuk...buh air asam jawa..masak didih..
dh didih masukkn ikan..gula, garam, & bhn prasa..ikut suka..biar api perlahan..smpi masak...

Kalau saya..kuah biar byk..masak lama sikit..smpi agak2 pekat..
*klu x paham leh tanye....
Dah siap ni...b'minyak kan walau x letak minyak..?? sedap lagi kalau dipanaskan beberapa kali..

Sedia utk di makan...sampai m'hirup kuah...perrrggghhh...
Resepi turun temurun orang BUGIS ni..

Tuesday, December 21, 2010

Donut gebuuuusssss...

Ni la die donut yg dah goreng...nmpk kegebuannye..nk simpan dlm peti..esok goreng sekejap..buh gula & leh makan ler..

Ha...ni dh bole ngap..panas2 mmg sedap...

Sape nk resepi leh amik kat bwh ni ek :

Pn. Munira Baharum..Gebusss sgt..sedap..

tepung gandum@roti...1kg
telur ayam...1bj jer
yis mauripan....1bgkus + air suam2 kuku (bancuh bg naik buih tauw)
marjerin/planta....4-5 sdmk
susu pekat....4-5 sdmk...

*gaul tpg + marjerin + telur
*bior jd mcm serbuk roti...
*pastu mskkan air yg dbancuh dgn yis tadi hingga jadi doh...
*perap hingga naik 2x ganda....
*bentukkan bulat2...mmmm...pastu goreng...

kalo x nk goreng bg abih bole goreng separuh msk (mksd goreng dlm 3 minit jer...bole smpn kt freezzz n jadikan donat frozen)...bila nk mkn kuarkan dr frezz pastu goreng kejap than bole hias...dan makan)...

Kek Coklat Moist


Ini lah kek coklat moist yg baru kuar dr kukusan...tunggu sejuk baru nk deco..

Blum sejuk lagi..tu yg aising cair...nk cepat anto pada empunye...

KEK COKLAT MOIST – MUNIRA BAHAROM
bhn2 A:
1 cwn gula pasir
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair... See more
1 cwn susu pekat
1 cwn myak msk..
*semua bhn d'atas gaul sebati n msk atas api perlahan.
*rehat kejap bila bhn dh sebati.

bhn2 B:
tepung gandum 3/4 cwn
soda bicarbonat 1 sudu kcil(sudu kfc)
baking powder 1 sudu kcil (sudu kfc)
*semua bhn nih ayak k..

bhn C: telur 4 bj (blender jer)

Cra2 bt:
satu kan bhn B dan C kedlm Bhn A....secara berselang seli n gaul ngan senduk jer...bila dh sebati....taruk jer dlm loyang yg dsapu myk....n kukus dlm 30 -45 minit (b'gantung saiz loyang)...klu nk test cucuk ngan lidi klu x melekat kira msk le...

*p/s...elok di rehatkan seketika adunan sebelum dikukus...

Wednesday, December 15, 2010

Kek Alunan Kasih



KEK ALUNAN KASIH - resepi Kak Mastura Yasak

5 Biji Telur
1 ½ cwn Planta/i bijik butter (250gm)
2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
2 cwn gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je)
3sudu kecil baking powder
½ cwn susu cair
**1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
*Sebuk koko (secukupnya)
*Pewarna Pink dan Kuning (resipi yg asal warna hijau n kuning ,sy buat pink n kuning)
*sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.

Cara2:

  1. Pukul planta dan gula smpai kembang...
  2. Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang
  3. Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..
  4. Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna kuning…(**saya masukan esen vanilla utk warna pink dan perasa oren utk warna kuning)
  5. Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..kalau nk nmpk alunn tu cantik ayak byk2 ckit..
  6. Then masukan lapisan kedua..warna kuning..ratakan perlahan2..(jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..
  7. Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…
  8. Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…

- Mungkin boleh masukan adunan ke dalam piping bag/ising decorator..supaya dpt buat lapisan kek yg nipis2…

Kek Karamel

KEK KARAMEL – KAK MUNIRA BAHAROM
saiz 7x7

bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas 
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C) 
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...


Tepung Pelita Daun Pisang


TEPUNG PELITA – ASYKIEYA ASHES
BAHAN2NYE:

(BAHAN A) 1 CWN TEPUNG BERAS
1 CWN GULA
5 CWN AIR
4 HELAI DAUN PANDAN
SEDIKIT KAPOR DAN GARAM
(BAHAN B) 5 SUDU TEPUNG BERAS
4 CWN SANTAN DARI SEBIJI KELAPA
GARAM 2 SUDU TEH(SUDU KFC)

CARA2 MEMBUATNYE:

1) masukan bahan A gaul sebati dan masak atas api hingga berkilat warnanye dan masukan dlm acuan yg disukai
2)bahan2 santan td juga disatukan dan masak atas api hingga pekat sedikit dan menggelegak...(dah cukup mskla tu)
3) tuangkan atas lapisan yg berwarna hijau dan bole disejukan...setelah sejuk bolela di mamam.....resepi nie x perlu kukus...senang, ringkas dan sedap....tadi saya x guna kapor rase maseh sedap.....SELAMAT MENCUBA

Roti Naik



~ROTI NAIK~ANIZAH SHAMSUDIN


BHN2:
11GM SERBUK ROTI MAURIPAN
1 BIJI TELUR
1 TIN SUSU CAIR
2 CWN GULA PASIR
1/2 KILO TEPUNG GANDUM
MAJERIN UTK MENGULI DOH ROTI....
SEDIKIT AIR SUAM (UTK MENCAIRKN SERBUK ROTI)

CARA:
CMPRKN BHN2 SEPERTI SERBUK ROTI,TELUR,SUSU CAIR.GULA PASIR DN SEDIKIT AIR....
GUNAKN TANGAN UTK MENGHANCURKN GULA DI DLM ADUNAN DI ATAS
JGN TERLALU KERAS DOHNYE....LPS TU ULI DOH BERSAMA2 MEJERIN SEHINGGA LEMBUT....
BAHAGIKN KEPADA 2 BHGIAN DN PINTAL DI ANTARA 2 WARNA BERBENTUK BUNGA...SUSUN DLM LOYANG @ BEKAS YG DI SUKAI....
*TGGU DOH ROTI NAIK BARU KUKUS....
*KUKUS SELAMA 1 JAM.......

Tuesday, December 14, 2010

Apam DOT-DOT



~~APAM DOT DOT~~Hanie
3 biji telur
275 gm tpg gandum
220 gm gula halus
150 gm susu segar
3 sudu teh b. powder
1 sk ovellete
inti jem/coklat bar biasa
pewarna...ikut suka.....
cara:
pukul telur,gula dgn ovellete sampai kembang........
masuk tepong berselang seli dgn susu segar........
jangan lupa ayak b,powder dgn tepong dulu......
bubuh adunan dlm cup kek.......akak guna acuan kuih lompang untuk acuannya.........kukus selama 20/25 minit......

Blueberry Cheese Tart

Bahan-bahan ( 50 biji utk small size acuan tart) – k/lili
• Bahan untuk Pastry:- 
• 125 gm mentega / margerin 
• 45 gm gula aising-nak ganti ngan susu tpg pon bole 
• 1 biji telur (gred B) saiz sederhana besar 
• 240 gm tepung gandum (ikut lembut adunan..kalo kurang tambah..kalo keras kurangkan)
* secubit garam..biar ada rasa masin2 skit..asek manis jek..muak plak

• Bahan untuk Cheese Filling(inti):- 
• 250 gm cream cheese 
• 50 gm gula aising 
• 20 gm mentega (lembutkan) 
• 1/2 sudu besar perahan lemon 
• 1 biji telur (gred B) 
• Blueberry pie filling 

*cheese n mentega biar suhu bilik ekss..

Cara-cara 
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 C. 
2. Untuk membuat pastry: -pukul mentega/marjerin dan gula aising sampai creamy. masukkan telur, pukul lagi. Selepas itu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart. Tekan kedalam kemas-kemas. Trim tepinya cantik2..guna jari pon boleh...pastu cucuk ngan garpu doh tu.
Bakar pada suhu 180 C untuk 15-20 minit. Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart. 
3. Untuk membuat cheese filling: -pukul cream cheese, mentega dan gula aising till fluffy. Akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon, pukul sampai gebu n lembut.
4. susun doh yg dah bakar n keluarkan dr acuan dlm loyang balik
5. pippingkan sedikit blueberi filling dlm doh tart td . 
6. pastu pipekan cheese filling tadi plak. Hiaskan diatas dengan blueberry filling _ lili lorek ngan lidi jek.
7.bakar pada suhu 180 C selama 10 minit atau filling tadi nampak mengelembung n macam kering sedikit. 

note : bila dah bubuh filling jgn bakar terlalu lama..bila nmpk mengelembung n kering sedikit trus keluarkan dr oven..kalo terlebih bkr cheese akan turun bila sejuk..